Een dekbed kan op den duur aan vervanging toe zijn. Toch kan het lastig zijn om te bepalen wanneer het dekbed dan aan vervanging toe is. Niet elk dekbed is hetzelfde en ook niet elk dekbed gaat lang mee. Er zijn gelukkig wel een paar dingen waar je rekening mee kan houden. Dan weet je zeker dat je het dekbed op tijd gaat vervangen en het niet te lang gaat uitstellen. 

De kou sluipt naar binnen

Een heel duidelijk signaal van een te oud dekbed is het koud krijgen ‘s nachts. Wanneer een dekbed te lang wordt gebruikt, zal de kou makkelijker door het dekbed heen sluipen. Hoe vaker je het ‘s nachts koud hebt, hoe groter de kans is dat je dekbed aan vervanging toe is. Dekbedden zullen de kou steeds verder door laten komen, tot het eigenlijk niet meer fijn is. Je kan beter voor die tijd ervoor zorgen dat je dekbed vervangen is. 

De kou neemt toe, omdat de warmte onder het dekbed aan het afnemen is. Dat komt doordat het isolatiemateriaal zijn kracht afneemt. Dit kan dons zijn, maar ook een ander materiaal. Het maakt niet uit wat voor een materiaal je gebruikt, elk materiaal zal uiteindelijk zijn kracht afnemen. Daarom moet er op den duur een ander dekbed komen. Dan hou je het ‘s nachts toch nog heerlijk warm. 

De kleur van een dekbed

Naast de kou, zal je ook de kleur van een dekbed kunnen zien veranderen. Een donzen dekbed is daar een goed voorbeeld van. Er zullen gele vlekken op het dekbed kunnen vormen. Daardoor kun je eigenlijk direct zien dat het dekbed aan vervanging toe is. Vaak gaat het om veel zweet wat dan in het dekbed terecht is gekomen. Uiteindelijk ga je dit met wassen er niet uit krijgen. Wassen is vaak ook helemaal niet goed voor een dekbed. 

Op het moment dat er iets van verkleuring ontstaat, kun je eerst proberen de verkleuring weg te werken. Wanneer er ook andere signalen zijn van een oud dekbed, kun je beter een nieuw dekbed kopen. Het dekbed wordt dan niet meer hygiënisch om te gebruiken. Daarnaast is de kans aanwezig, dat het niet meer fijn is om te gebruiken. Je krijgt het ‘s nachts koud en het is moeilijk om de geurtjes te verwijderen uit je dekbed. Hier word je uiteindelijk zelf ook niet vrolijk van.