Terraria zijn op zichzelf staande omgevingen waarin planten kunnen gedijen. Ze zijn klein en gemakkelijk te verzorgen, daarom zijn ze zo populair geworden. Historisch gezien werden terraria voor het eerst gemaakt in het Victoriaanse tijdperk als een manier om planten vers te houden tijdens de wintermaanden, wanneer het te koud was om ze buiten te planten. Deze glazen potten waren gevuld met mos en aarde en hadden kleine openingen aan de bovenkant zodat de lucht naar binnen kon circuleren. De modernere terraria zijn gemaakt van glazen of plastic containers met een afsluitbare opening – meestal een deksel met een gat aan de bovenkant waar de plant uit kan steken. De container wordt vervolgens gevuld met kiezelstenen, zand of aarde en water voordat je je plant naar keuze toevoegt. Dit ontwerp maakt het voor een eigenaar gemakkelijker om te voorzien.

Hoe u de juiste plant voor uw terrarium kiest?

Er zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van de plant voor uw terrarium.

1) De oppervlakte van het terrarium is een zeer belangrijke factor om te overwegen voordat u iets plant. Het heeft invloed op hoeveel licht en water de planten kunnen krijgen.

2) Loof, bloemen, bessen en vruchtdragende planten zijn allemaal goede opties voor uw terrarium.

3) Planten met vergelijkbare licht- en waterbehoeften hebben de neiging om het goed samen te doen in een enkel terrarium.

Waarom zou je vandaag je eigen terrarium maken?

Het maken van een terrarium is een goedkope en creatieve manier om leven in huis te brengen. Een terrarium is een kleine, omheinde tuin met levende planten. Het bestaat al eeuwen, maar is recentelijk weer populair geworden door de opkomst van een meer milieubewuste houding en de popularisering van stadstuinen. Het concept is oorspronkelijk afgeleid van kassen en Victoriaanse plantencollecties. De terraria van tegenwoordig zijn er in alle soorten en maten – van kleine die op je bureau of vensterbank passen, tot grote die een statement maken op een salontafel of boekenplank. Ze zijn ook verkrijgbaar als set, dus je hebt geen eerdere ervaring met tuinieren nodig om er een te maken! Een terrarium is perfect voor elke woonkamer of slaapkamer, omdat het je een binnentuin geeft zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Ontwerp je eigen glazen bak voor een terrarium

Dit zou een interessant project zijn om te doen, omdat het u zou helpen meer te weten te komen over de duurzaamheid van een terrarium en zijn afzonderlijke onderdelen. Om het project te starten, moet je verschillende planten vinden die je in je ontwerp wilt opnemen. U zult ook een container moeten vinden die groot genoeg is voor uw ontwerp. De laatste stap in dit proces is beslissen over het ontwerp van uw container. Het doel van dit experiment is dat leerlingen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces en toekomst door hun eigen glazen container te ontwerpen voor een terrarium met planten die ze zelf voorzien.