Als ouders van een of meer (jonge) kinderen kan je de TikTok rage niet zijn ontgaan. De opkomst van het sociale medium is in Nederland in een razend tempo gegaan. Voor veel ouders is dit een geheel nieuw platform terwijl kinderen ondertussen al niet beter weten. TikTok is vooral bekend om de viraal filmpjes die continue nagedaan worden door de doelgroep. Het gevolg van het platform is dat rages nu nog sneller dan ooit het hele land en de wereld overgaan. Deze ontwikkeling is terug te zien op diverse niveaus, maar ook zeker op de speelgoed industrie. TikTok zorgt namelijk voor rages die kinderspeelgoed snel veranderen en kinderen steeds bij willen blijven met de nieuwste tools.

 

Unboxing

Dat TikTok filmpjes zoveel invloed hebben op het populaire speelgoed dat kinderen willen gebruiken is deels te verklaren door unboxing video’s. In deze filmpjes die zowel zichtbaar zijn op TikTok, maar bijvoorbeeld ook YouTube en Instagram, pakken kinderen speelgoed uit. Uitpakken van speelgoed levert een positieve ervaring op, of je dit nu zelf doet of kijkt naar iemand anders die dit doet. Zeker op YouTube is er daarom een enorm aanbod aan filmpjes waarin kinderen speelgoed uitpakken, vaak nog hele jonge peuters. Het speelgoed dat getoond wordt is vaak het begin van een nieuwe rage.

 

Fidget spinner

Misschien wel het bekendste voorbeeld van speelgoed dat een rage werd als gevolg van TikTok, is de fidget spinner. Enkele jaren terug is de verkoop van dit kleine speelgoedje enorm gestegen. Door een kleine groep TikTok gebruikers die begon met het speelgoedje, is de tool al snel viral gegaan. Net zoals vroeger is de rage daarna het gevolg geweest van een hype waaraan alle kinderen mee willen doen. In dat opzicht is er niet veel veranderd met hoe dat vroeger ging met het verzamelen van bijvoorbeeld flippo’s. De nieuwste rage is overigens Pop It, een soort bubbeltjesplastic waar kinderen ook nog eens rustig van zouden kunnen worden.

 

Risico

TikTok is dus extreem populair geworden, en heeft veel invloed op het binnen maar ook buitenspeelgoed waarmee kinderen spelen. De rages zijn vaak tot in het klaslokaal terug te zien. Wees als ouders echter wel in zekere mate alert wat je kind doet op TikTok. Helaas is in het verleden gebleken dat het platform niet altijd even netjes omgaat met de gegevens die zij verzamelen van kinderen. Een toezichthoudend oog en gesprekken met je kinderen hierover kunnen dan ook geen kwaad.