Relatiegeschenken zijn een belangrijk onderdeel van iedere onderneming. Middels een relatiegeschenk kun je namelijk aan jouw klanten & partners je waardering uiten. Het is dan ook niet zo gek dat er ieder jaar honderden miljoenen worden uitgegeven aan relatiegeschenken. Het grootste nadeel van relatiegeschenken is het vinden van het juiste relatiegeschenk. Het geschenk dient namelijk enerzijds leuk en praktisch te zijn, maar anderzijds ook nog een beetje aan je eigen bedrijf verbonden te zijn. Omdat het vinden van het juiste relatiegeschenk een lastig karwei kan zijn geven we je in deze blog enkele tips die je hierbij kunnen helpen!  

Praktische geschenken

Veel bedrijven kiezen ervoor om praktische geschenken te geven. Dit zijn in de praktijk ook vaak de beste relatiegeschenken. De ontvanger van het relatiegeschenk kan het geschenk namelijk echt gebruiken. Daardoor zal de ontvanger iedere keer dat hij/zij het geschenk gebruikt weer aan jouw onderneming moeten denken. Je kunt het met praktische geschenken daarnaast ook nog zo gek maken als je zelf wilt! Je kunt je relaties vaak al blij maken met bijvoorbeeld een bieropener, maar als je echt indruk wilt maken kun je ook iets groots als bijvoorbeeld een lounge zitzak geven. Op deze zitzak kun je vervolgens weer het logo van jouw bedrijf plaatsen waardoor je continu top of mind blijft bij de ontvanger. Dit kun je doen middels een lounge zitzak, maar als je juist een cadeau voor thuis wilt geven kun je beter kiezen voor een zitzak kind. Zo beland je relatiegeschenk bij de ontvanger in de kinderkamer en weet je zeker dat hij/zij het cadeau nooit meer zal vergeten!  

Eten en drinken

Eten en/of drinken komt ontzettend veel voor in relatiegeschenken. Als je kiest voor lekker eten zal de ontvanger van het relatiegeschenk een ontzettend goede herinnering overhouden aan het relatiegeschenk. Hoe indrukwekkender het eten, hoe actiever ook de herinnering zal blijven. Een heerlijke wijn of een goed speciaal biertje valt ook vaak in de smaak. Het kan ook gecombineerd worden. Als eten kies je bijvoorbeeld een pasta of gerecht met zoete sauzen. Een heerlijke fruitige rose wijn past hier bijvoorbeeld prima bij. Het grootste nadeel van eten is dat dit natuurlijk geconsumeerd wordt. De herinnering aan eten zal in geen enkel geval net zo lang in het hoofd van de ontvanger blijven als de herinnering aan een praktisch geschenk. Als je dan toch voor een consumeerbaar relatiegeschenk kiest, probeer dit dan te combineren met iets tastbaars dat niet geconsumeerd hoeft te worden. Een combinatie van zowel eten & iets praktisch heeft dan ook onze voorkeur!